LVFA aicina deputātus domāt par veselības un fitnesa nozares būtisko ekonomisko un sociālo ietekmi uz sabiedrības labbūtību

Šodien, 13. jūnijā, Latvijas Veselības un Fitnesa asociācija (LVFA) piedalījās Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē, lai iepazīstinātu deputātus ar jaunāko pētījumu par fiziskās aktivitātesprofilaktisku ietekmi uz valsts ekonomiku, kā arī rosinātu likuma izmaiņas parfitnesa dalības maksas iekļaušanu attaisnotajos izdevumos.

LVFA vēlas vērst uzmanību uz sporta nozares, konkrēti tautas sporta,izaicinošo un kritisko situāciju Latvijā. Apakškomisijas sēdes laikā asociācijaprezentēja pētījuma datus par Latviju, īpaši izceļot fiziskās aktivitātesprofilaktisko ietekmi uz valsts ekonomiku. Sadarbībā ar Statistiko pētījumuun datu analīzes laboratoriju LVFA adaptēja globālā“Deloitte research” pētījuma “Par fiziskās aktivitātes profilaktisku ietekmiuz valsts ekonomiku” datus atbilstoši Latvijas situācijai. Pētījuma rezultāti parāda,ka katrs fiziski neaktīvs darbinieks Latvijas ekonomikai izmaksā 814,21 eirogadā, toties kopējā summa, kas aktivitātes trūkuma radītā produktivitātessamazinājuma dēļ nenonāk valsts budžetā ir 41,5 miljoni eiro.

Turklāt,aplūkojot ietekmi uz produktivitāti, Latvija katru gadu zaudē vairāk nekā 966 904,291darba dienu dēļ fiziski nepietiekami aktīvu darba ņēmēju darbnespējas vai ierašanāsdarbavietā slimošanas laikā. Pamatojoties uz vidējo viena darbinieka vienādarba dienā radīto IKP, aktivitātes trūkuma radītais produktivitātessamazinājums Latvijas ekonomikai izmaksā 190 miljonus eiro.

Ekspertinoskaidrojuši, ka 2022. gadā veselības un fitnesa nozare Latvijā radīja tiešupievienoto vērtību 132,795 miljonu eiro apmērā. Dati liecina, ka veselības unfitnesa nozare ir arī nozīmīgs darba devējs attiecībā pret tās lielumu, kamraksturīgs augsts nepilnas slodzes nodarbinātības īpatsvars. Nozare 2022. gadā netiešiatbalstīja papildu 3,3 tūkstošus darbvietu, veicot tai nepieciešamosiepirkumus.

Ieguldījumsneaktīva darbspējas vecuma iedzīvotāja pievēršanai fiziskām aktivitātēm atmaksātosviena gada laikā, ņemot vērā ieguldījumu ekonomikā un sabiedrībā kopumā. Tādējādiuzlabotos gan katra indivīda, gan kopējā sabiedrības dzīves kvalitāte – fiziskiaktīvi cilvēki ir veselīgāki, laimīgāki un produktīvāki. Tiem, kas regulārinodarbojas ar sportu, ir mazāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām,diabētu vai depresiju. Sēdes laikā latviešu hokejists un fitnesa centra “Mūsu fitness” īpašnieks Edgars Masaļskis norādīja: “Tiem,kas nodarbojas ar sportu, izdalās laimes hormons. Ir pēdējais brīdis kaut komainīt – naudas trūkumu var ģenerēt veselīga sabiedrība Latvijā.”

Asociācija uzskata, ka šobrīd situācija ir jārisina jau valstiskā līmenī. “Ņemotvērā izaicinājumus iekšlietu nozarē, aizsardzības nozarē un izglītības iestādēs,kurās trūkst personu ar labu fizisko sagatavotību, secinām, ka par zemu tiekvērtēta profilaktiskā fiziskā aktivitāte. Kā viens no traucējošajiem faktoriemir tas, ka sporta nozare tiek uzskatīta par izklaides, nevis veselību veicinošunozari,” skaidro Gints Kuzņecovs, Latvijas Veselības un Fitnesa asociācijasvaldes loceklis.

Balstoties uz pētījuma datiem, asociācija kopā ar domubiedriem sēdes laikārosināja veikt izmaiņas likumdošanā, lai fitnesa centru un sporta zāļuabonementu maksa tiktu iekļauta attaisnotajos izdevumos. LVFA uzskata, ka šīsizmaiņas mudinās sabiedrību ieguldīt finansiālos līdzekļus savas fiziskāsveselības uzlabošanā.

“Šodienas diskusija Sporta apakškomisijas sēdē skaidri ieskicēja to, kavisi apzināmies: problēma ar sabiedrības mazkustību un kopējo veselībasstāvokli pastāv. Uzskatu, ka viens no risinājumiem, lai panāktu uzlabojumusšajos jautājumos ir caur valsts nodokļu politiku un atvieglojumiem sportanozarei. Esam gatavi strādāt tālāk kopā ar nozari un atbildīgajām ministrijām,lai nonāktu arī pie reāliem lēmumiem,” sēdes laikā pārrunāto komentē DāvisMārtiņš Daugavietis, 14. Saeimas deputāts.

Saeimas Sporta apakškomisijas sēdē veselības un fitnesa nozari pārstāvējaLVFA valdes loceklis Gints Kuzņecovs un bijušais latviešu hokejists, vārtsargsun fitnesa centra “Mūsu fitness” īpašnieks Edgars Masaļskis. Sēdē arīpiedalījās nodokļu eksperts, zvērināts advokāts un partneris “Sorainen”juridiskajā birojā Jānis Taukačs.

Latvijas Veselības un Fitnesa asociācija kopš 2007. gada apvieno Latvijasvadošos, lielos un mazos sporta klubus. Asociācijas mērķis ir veicināt veselīgudzīvesveidu un pievērst arvien vairāk Latvijas iedzīvotājus fiziski aktīvamdzīvesveidam. Jau šobrīd LVFA attīstīta fitnesa un veselības nozari, lai veicinātusabiedrības fiziskās aktivitātes un uzlabotu kopējo sabiedrības veselībasstāvokli Latvijā.

Komentāri

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Komentēt

Jūsu komentārs tiek izskatīts un drīzumā tiks publicēts.
Lūdzu pārbaudiet visus laukus.

Līdzīgi raksti